Saturday, May 24, 2014

Lebihan Voltan ("Over Voltage")
Over Voltage

Mari kita bincangkan apa itu “over voltage” perkara ini mungkin berlaku di kediaman kita tampa kita sedari bila balik saje dari tempat kerja kita sedari peralatan letrik dan elektonik rosak. Dan kita sendiri tidak tahu punca nya. 

Over Voltage atau lebihan voltan banyak puncanya. Salah satunya ialah akibat kecurian komponen (biasanya kabel) daripada sub-station TNB. Dan ada ketikanya  berlaku disebabkan oleh kerja pengubahsuayan rumah dimana melibatkan pengalihan kabel letrik di alihkan oleh kontraktor yang tidak berpengalaman.

Bekalan voltan untuk rumah kediaman di Malaysia normal rating ialah 220/240 volt. Over voltages bermaksud lebihan voltan berbanding rating normal.
Kenapa agaknya main switch dan MCB tak putuskan litar kalau over voltage?
Breaker atau MCB kat rumah kita berfungsi sebagai pemutus litar ketika lebihan  arus bukan lebihan voltan. Arus dan voltan adalah dua benda yang berbeza. Cara perlindungan untuk arus dan voltan pun berbeza. Macam langsat dan duku. Jadi kalau berlaku over voltage, jangan harap la breaker nak selamatkan rumah tuan-tuan.

Sekarang ni di Eropah, Jepun, Amerika pengguna amat concern pasal lebihan voltan ni sebab dia orang sayangkan peralatan elektrik dia orang yang canggih-manggih tu. Ditambah pulak dengan rekabentuk peralatan elektrik sekarang yang kompleks dan menggunakan komponen mikro dan sensitif kepada voltan macam transistor dan microprocessor. Jadi diluar negara, hampir setiap rumah akan ada peranti atau device over voltage protector atau surge protector.


Over voltages secara lampau boleh rosakkan barang elektrik secara on the spot. Tapi satu lagi masalah kualiti bekalan kuasa ialah transient voltage surge atau momentary over voltages atau voltan lampau jangka masa pendek.
Voltage Surge

Voltage surge ni macam kanser. Sikit-sikit tapi lama-lama akan memendekkan jangka hayat peralatan elektrik rumah. Selalunya konsumer akan suspek kualiti barang elektrik zaman sekarang ...tak bertahan lama, tak macam barang elektrik zaman dulu. Tapi ramai tak tau kualiti bekalan kuasa juga mainkan paranan Macam mana? 

Dulu kebanyakkan design peralatan elektrik guna semikonduktor tube. Saiz besar Macam anak gajah, design kompleks dan functional wise amat limited. Tapi kalau setakat problem voltage surge, takde masalah. Kemudian semikonduktor saiz gajah ni digantikan oleh transistor. Saiz kecil, murah dan menyumbang kepada terciptanya intergrated circuit. TAPI kelemahan transistor ialah sensitif terhadap perubahan mendadak voltan atau voltage surge. Di sinilah salah satu punca jangka hayat barang elektrik zaman sekarang yang makin pendek.


Jadi dengan perkembangan teknologi, dengan adanya transistor, intergrated circuit dan microprocessor, dan semakin kompak saiz perlatan elektrik, makin nipis, makin ringan, makin mudah terkesan dengan voltage surge. Faham semua?
Apa puncanya voltage surge?
Sistem wiring rumah yang lemah. Yang ni seandainya terjadi kena cari kontraktor atau pemaju. Biasanya berlaku apabila "connection" di "DB" (distribution board) tidak kuat/kukuh ini mangakibatkan berlaku nya "sparking" pada tempat tersebut.  

Satu lagi, kalau kawasan rumah dekat dengan kawasan perindustrian atau bengkel yang ada arc welding juga terdedah kepada voltage surge. Industrial motor dan arc welding boleh menyebabkan voltan turun naik mendadak disebabkan induction. Jadi cubalah elakkan beli rumah kat tempat-tempat macam ini. Rumah yang paling hampir dengan sub station juga lebih cenderung untuk alami “voltage surge” (Voltan Pusuan) ini.

"Noise"
Perkara ini amat sukar untuk diterangkan kerana ia terlalu teknikal. Ia berkait rapat dengan "harmonic" dimana bekalan kita mempunyai frequency 50hz....biasanya bekalan yang masuk ke kediaman kita adalah cukup bersih 50hz....namun disebabkan sekarang ni zaman sudah moden peralatan saperti HP, PC, Laptop, Modem, DVD dll kebanyakan menggunakan "switching power supply"  Perlu di ingatkan disini bagi battery charger yang original biasanya ianya amat "clean" bersih dari "noise" akan tetapi battery charger yang dijual dipasar malam ini yang memberi masalah.....pada bekalan letrik dirumah kita...kerana ia mengeluarkan apa yang di istilahkan adalah "noise" pada sine wave 50hz.....perkara ini lebih ketara apabila PC di rumah kita dan di pejabat juga mengeluarkan 'noise" yang sama akan tetapi tidak berlaku pada jenama2 PC yang terkemuka....."noise" ini dihasilkan dari "switching power supply" yang murah yang pada PC kita....


Untuk "Over Voltage"  inilah penyelesaiannya.


"Voltage Regulator"

Gambar di atas adalah socket outlet yang dilengkapi dengan "surge arrester" perlu diingat belilah yang berjenama dan juga pastikan ianya memberi jaminan dan  ianya diinsurankan oleh 'manufacturer"

                                        Surge Protection Device (SPD)


Gambar dibawah pula adalah RCCB (Residual Current Circuit Breaker) atau lebih di kenali sebagai ELCB di negara kita. tapi ini adalah RCCB lengkap dengan auto recloser.
Kenapa perlu ada RCCB yang lengkap dengan auto recloser, pada mereka yang kerap tinggalkan rumah kerja out station atau balik ke kampung jika sekiranya berlaku ribut petir di kawasan rumah tuan-tuan. Alat ini akan terpelantik dengan sendirinya dan selepas beberapa saat ia nya akan “ON” secara automatik berbanding dengan RCCB yang jenis biasa yang dipasang di rumah kita. Ia nya penting jika tidak habis makanan dalam peti sejuk kita busuk..dan ikan dalam akuarium pun mati disebabkan oxygen generator tak dapat berfungsi kerana di sebabkan ribut petir alat RCCB yg kita ada memutuskan litar letrik. RCCB jenis ini dapat mengatasi nya…

"Electrical Noise"
Untuk menghapuskan "Noise" pula  anda  gunakanlah  "Noise Filter" 

Gambar diatas menunjukan berbagai bentuk /kadar "noise filter"

No comments:

Post a Comment