Monday, June 16, 2008

MENARA PEMANCAR MENYEBABKAN RADIASI?Baru-baru ini surat khabar dan media elektronik heboh mengenai radiasi yang di keluarkan oleh stesyen pemancar cellular atau RBS  ( Radio Base Station). Sebelum kita mebincangkan topik ini.

Para pembaca harus mengetahui bahawa radiasi bukan saja wujud di tempat Stesyen pemancar cellular, Stesyen Radio Amatur, Stesyen Pengulang Radio & TV, Stesyen Setelit Bumi dll. Namun jika kita lihat di rumah kita sendiri. Boleh dikatakan 90% penduduk Malaysia menggunakan TV dan Microwawe oven ini semua terdedah kepada radiasi. Namun tahap radiasi yang di keluarkan adalah mengikut piawayan antarabangsa. Tahukah tuan2 bahawa ada sebahagian dari HP, TV dan Microwave Oven ini tidak mengikut piawayan yang ditetapkan namun ianya berlualuasa di gunakan oleh kita. Dan ini terdedah kepada radiasi….dan bahaya kepada manusia jika penggunanaannya…terlalu hampir dengan kita. 

Satu soalan berapa ramai diantara kita hari ini yang ada alat penguji radiasi dirumah atau hantar ketuhar Microwave kita kepihak berkuasa untuk menguji sama ada Microwave oven kita melepasi piawayan yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa. Satu perkara lagi yang jarang kita ketengahkan ialah penggunaan Hand Phone atau telefon bimbit….perkara ini lebih ketara lagi kalau dibandingkan dengan stesyen pemancar cellular…berapa ramai antara kita yang tinggal hampir dengan stesyen pemancar cellular…kalau dibandingkan dengan pengguna yang mengunakan telefon bimbit…Telefon bimbit akan menjadi bahaya jika kita menggunakannya dengan jangka masa yang lama untuk bercakap. 

Anda boleh cuba menguji kaji perkara ini ambil dua telefon bimbit letakkan telefon berkenaan bersebelahan ditengah -tengahnya letakan sebiji telur yang belum di masak satelah itu dail number telefon yg di sebelahnya satelah itu jawab telefon berkenaan dgn menekan butang hijau satelah itu biarkan telefon itu bersebelahan dgn telur berkenaan selama 15 mint…..satelah itu…anda akan dapati telur berkenaan akan masak…..Jadi jika kita amat-amati….perkara ini berlaku berleluasa….kalau dibandingkan dengan pendedahan radiasi kepada mereka yang tinggal berdekatan dengan stesyen pemancar cellular. Penggunaan telefon bimbit dalam jangka masa yang lama dalam perbualan telefon akan menyebabkan “otak kita masak” ada setengahnya pula menyatakan rasa pening atau sakit kepala dan sakit telinga…tapi perkara ini tidak di ambil kisah dan tidak ada pendedahan….Satu perkara lagi penggunaan bluetooth juga bahaya kepada pengguna …..elok digunakan hands free jika bercakap lama.

Satu perkara lagi bagi penduduk yang tinggal berdekatan dengan stesyen pemancar Radio contohnya di Kajang …penduduk di sekitarnya terdedah kepada pancaran radio yang beratus KILO WATTS…..mengapa tiada siapa yang tampil kehadapan…kenapa di biarkan perumahan baru di bina berhampiran dengan “antenna farm” berkaitan.

Bagi mereka yang bekerja sebagai jurutera dan juruteknik yang bekerja/memasang peralatan antenna di tower cellular pula lagi lah terdedah kepada radiasi jika sekiranya ada kerja-kerja penyelenggaraan…kerana pihak TELCO sesuatu service provider tidak benarkan sistem mereka di tutup sepenuhnya….kerana kalau sistem berkenaan di tutup “shut down” selama satu jam ianya amat merugikan biasa kalau ditutup selama satu jam pihak berkenaan akan rugi berjuta ringgit…!!! Jadi siapa yang terdedah kepada pancaran radiasi…….
Bagi mereka yang terlibat dengan siaran luar TV (Outside Broadcast) memasang alat microwave ianya juga terdedah kepada radiasi ada yang cacat penglihatan dan sebagainya. Perkara ini tidak didedahkan

Bagi mereka yang berkeraja atau terlibat dengan alat-alat RF rata-rata semuanya tahu tentang perkara ini. Iaitu electro magnetic wave........
Bagi pancaran HF dan VHF radiasi bergantung kepada kuasa pemancar...akan tetapi bagi pacaran Microwave ianya amat bahaya kalau dibandingkan dengan HF dan VHF itu pun bergantung kepada kuasa yang digunakan.


Bagi mereka-mereka yang gemar mumbuat antenna dan uji kaji antenna anda..... pastikan antenna yang hendak di ujikaji di letakan jauh dari anda dan juga keluarga dan jiran tetangga anda. Seperkara lagi jangan letakan antenna yang hendak diujikaji tersebut didalam bilik anda ini amat bahaya. Sebagai satu contoh jika anda menguji magnetic loop antenna dan antenna tersebut berada didalam bilik anda ianya akan menyebabkan anda akan pening dan mata anda akan bengkak...sila rujuk terlebih dahulu dengan rakan-rakan yang berpengalamam dan juga sila buat rujukan melalui bahan bacaan.
UTAMAKAN KESELAMATAN........

2 comments:

  1. Rakan saya sekarang menjadi buta sebelah mata oleh kerana setiap hari bekerja di menara pemancar salah satu syarikat telekomunikasi. Masalahnya insuran tidak cover kerana pembuktian bahawa punca sebenar adalah kerana kuasa pemancaran radio tersebut tidak dapat dilakukan.

    ReplyDelete
  2. Waaah Bagus Banget gan,, Tapi nanti saya tanyakan dulu ke rajanya http://rajaboster.com/en

    ReplyDelete