Monday, October 29, 2012

Ganguan Kepada Alat HF Anda

Baru-baru ini penulis berjumpa dengan beberapa rakan yang baru beberapa tahun mendapat AA kelas A. Semasa mereka membuat expidisi Dxing mereka ada membawa bersama mereka generator set dan juga battery 12VDC. Bersama mereka juga mereka membawa LED Flood Light dll.


Mereka menyatakan bahawa LED light tersebut memberi “QRM” kepada alat receiver HF. Perkara ini di ajukan kepada penulis bagaimana membuang ganguan berkenaan sebab mereka cuba pasangkan grounding system dengan menanam copper rod lebih kurang 2 kaki kedalam bumi namun ganguan berkenaan masih lagi ada.


Penulis pun ada memiliki beberapa buah lampu LED namun ianya tidak memberi apa2 ganguan pada alat HF mengapa pula rakan-rakan lain mengatakan LED light yang mereka gunakan memberi ganguan pada alat HF mereka? Jawapan nya mudah sebenarnya bukan LED light yang memberi ganguan pada alat HF kita….apa yang terjadi pada rakan2 kita tadi ialah mereka menggunakan lampu LED yang di Connect terus ke soket 240V AC. Sebenarnya ganguan kepada alat HF datang dari AC/DC converter yang terdapat pada Lampu LED berkenaan….DC supply yang datang bersama lampu LED tersebut ‘not fully regulated” ini menyebakan terdapatnya ganguan pada alat HF. Apa yang penulis gunakan ialah LAMPU LED yang di sambung terus ke DC Voltage. Oleh yang demikian adalah disarankan kalau anda inginj membeli lampu LED sila belikan lampu yang voltan nya adalah 12VDC dan bukan nya 240VAC.

Beberapa tahun yang lalu ada rakan-rakan yang buat Dexpedition di sebuah pulau mereka menyatakan terdapat banyak “QRM” pada alat HF sehingga menyukarkan bagi mereka operate di 80M,40m dan 20m dan 15M. Pada hari terakhir baru mereka ketahui “QRM” tersebut datang nya dari Battery Charger Hand Phone. Ya memang benar penulis telah beberapa kali buat kajian mengenai perkara ini sejak dari tahun 2000 lagi dimana banyak power supply di pasaran menggunakan “Switching Power Supply” dan penulis dapati majoriti dari power supply jenis ini tidak mengikut “Standard” yang di tetapkan. Dimasa ini terdapat banyak power supply jenis ini Antaranya  yang terdapat pada  laptop anda, PC, dan battery charger untuk Hand Phone anda. Hati-hati apabila membeli switching power supply dari pengalaman penulis switching power supply yang murah dipasaran memberi banyak ganguan kepada alat HF kita. Untuk mengelakan dari ganguan kepada alat HF kita Pilihlah ‘switching power supply” dari jenama2 yang terkenal.Suka juga  penulis nyatakan disini ganguan di 10 meter band tidak lah sehebat di lower band saperti di 80m/40m/ itu sebabnya jika tuan-tuan monitor di upper band kurang "noise" di bandingkan di lower band.....