Monday, February 28, 2011

SIRIM- Bayaran Untuk Mengimport Alat Radio Amatur

Tahukah anda beberapa perkara sudah berubah…


Untuk mendapatkan permit import anda harus mengisi borang E-Permit...saperti biasa nama...alamat no KP perlu di isikan di samping itu juga Jenis dan Model alat yang hendak di import.

Satu perkara yang perlu di ketahui...mari saya bawa sidang pembaca semasa Jabatan Telekom semasa era  Jab. Telekom Lesen Radio Amatur hanya RM10 untuk satu tahun ketika itu hanya ada  lesen kelas A sahaja dan lesen AP pula hanyalah RM1.00 bagi satu prosesan yang memakan masa dalam 1 minggu dan ianya boleh dibuat di Jab. Telekom


Apabila CMA 1998 di kuatkuasakan tugas pengeluaran AP atau Approval Permit diambil alih oleh pihak SIRIM. Pada ketika itu setiap AP yang di keluarkan oleh pihak SIRIM kita perlu membayar sebanyak RM30.00 dan kos borang nya pula ialah sebanyak RM2.00 ia itu boring JK69 yang boleh di perolehi di Pencetakan Nasional atau di SIRIM.Kos RM30 ini di kenakan kepada alat-alat transceiver yang tersenarai di dalam Notice No. 01/06/2004 yang di keluarkan oleh pihak SKMM dan senarai jenama dan model nya dikeluarkan pada 2004 dan sehingga kini ianya tidak dikemas kini dan kebanyakan peralatan yang di senaraikan sudah “out dated” kerana ada set2 transceiver yang tidak disenaraikan di dalam list berkenaan.
Hari ini Kos RM30 di naikan menjadi RM60...RM65 tampa kita sedari.....

Apa akan jadi pada pengimpot2 individu yang terdiri dari Radio amatur dan peralatan berkenaan tiada di dalam list contohnya Kenwood TMV7A atau FT2000 bagi alatan yang tidak tersenarai di dalam list MCMC berkenaan maka yuran RM150 di kenakan..

Contohnya pada hari ini anda ingin mengimpot Yaesu FT2000 dan juga TMV7AAnda perlu menyediakan saperti berikut:

1. Borang E- Permit

2. Borang Khas Alat Transceiver

3. Anda perlu menyediakan wang sebanyak:

Bagi alat pertama RM 65.00

Bagi alat kedua dan setrusnya RM 60.00

Dan utk FT 2000 RM 150.00

Untuk TMV7A RM 150.00

JUMLAH kesemuanya ialah .... RM 425.00

Jumlah tersebut di atas tidak termasuk kos Minyak dan juga Tol untuk ke Sirim.

Dahulu charge untuk setiap transceiver hanyalah RM30 sahaja. JIka transceiver berkenaan ada didalam list MCMC akan tetapi jika tiada anda perlu membayar

RM150.00 + RM 30.00 = RM190.00

Pada hari ini anda perlu membayar RM150 + RM 60 = RM210.00

Ini menunjuk kan peningkatan sebanyak RM30 ia itu 100% peningkatan (fee untuk prosesan dahulu hanya RM30 sekarang RM60)

Mungkin lagi beberapa tahun SIRIM akan naikan kos menjadi RM120.00 ?????

Sebab sekarang ni SIRIM BHD. Bukan lagi macam dulu SIRIM (Standard International Research Institute Malaysia) Radio Amatur bukan lah satu hobi untuk menjana pendapatan. Jika SIRIM hendak mengenakan bayaran kepada mana-mana company itu bertepatan lah sebab company tersebut membuat keuntungan hasil dari penjualan peralatan berkenaan.Ditahun 1995 orang-orang veteran di Marts telah berusaha mendapatkan pengcualian cukai untuk alat transceiver. Dan pada ketika itu Ham hanya perlu membayar RM1.00 sahaja untuk proses AP. Namun segala-gala yang bertukar apabila SIRIM mengenakan bayaran yang tinggi untuk proses AP. Maka sia-sia sahajalah usaha yang dilakukan oleh Ham yang veteran di era 90 han.....

Mungkin ada yang mengatakan disini kenapa tidak beli saje di KL ada beberapa kedai yang menjual peralatan disini soal nya sekarang ada antara kita yang  mengimpot barang-barang terpakai dari luar negara. Kita semua haruslah lakukan sesuatu mengenai isu ini dan adalah disarankan supaya peralatan lain saperti RF Amplifier, ATU, SWR Meter, Antenna dll di hapuskan juga cukai kastam......

Saturday, February 12, 2011

KEMANA HALA TUJU RADIO AMATUR DI MALAYSIA?Kalau kita lihat setiap negeri ada persatuan nya sendiri. Ini suatu yang sama sekali tidak berlaku 20 tahun yang lalu. Ini suatu perkembangan yang baik. Penulis berpendapat Ada dua Persatuan yang besar dan berpengaruh ketika ini. Yang semua kalangan radio amatur tanah air tahu. Yang pertama mengatakan merekalah satu-satu persatuan Radio Amatur  yang di iktiraf oleh IARU sementara yang satu lagi memperjuangkan bangsa dan mempunyai pengaruh yang kuat dipelusuk negara.


Apakah peranan/fungsi persatuan-persatuan ini? Persatuan yang berpengaruh ini harus mengambil inisiatif kearah menjaga hak-hak  kepentingan Radio Amatur. Jika sekiranya pihak tertinggi persataun tidak mengambil langkah-langkah kearah sesuatu yang konkrik bagi menyuarakan sesuatu ke pihak tertentu atau SKMM maka masa depan Radio Amatur di Negara kita akan pudar. Tugas persatuan-persatuan ini adalah sebagai mewakili Pengemar Radio Amatur membantu kita semua menyuarakan sesuatu bagi kesejahteraan dan kebaikan ahli-ahli radio amatur. Lain-lain persatuan adalah di anggap kecil dimata SKMM dan semuanya menjalankan aktiviti secara "stereo" type, ada persatuan yang fungsi nya bukan saperti yang penulis sebutkan diatas.  Persatuan ini  mempunyai hala tuju dan objektif yang tersendiri iaitu fokus mereka kepada sesuatu yang berbeza dari persatuan lain dan  juga mereka ini merencanakan suatu "event" yang berbentuk luar biasa. 

Jika individu menyuarakan sesuatu ke pihak pentadbiran. Mungkin ianya tidak diambil perhatian. Jika persatuan lain ..selain dari  yang penulis sebutkan diatas  membuat  sesuatu cadangan kearah kebaikan Radio Amatur ianya tidak mendapat layanan…ini jelas terbukti. Ini bukan cakap-cakap kosong. Amat malang sekali …dan amat kecewa jika dipikirkan…..siapa yang rugi disini…..kita semua. Namun apakan daya ini lah realitinya..... menjadi mangsa adalah kita semua. Mereka-mereka ini sibuk dengan “repeater”, Field Day, Fox Hunting, Majlis Makan, Mega Eye Ball , Expidisi Dxing, Hamfest dll. Aktiviti saperti ini perlu diadakan namun jangan lupa tanggung jawab Persatuan ini  adalah lebih besar dari itu.
   
Cukai untuk “Transceiver”di hapuskan pada tahun  1995/1996 sebelum SKMM lagi dan pada ketika itu kita hanya perlu membeli borang Kastam yang harga nya Cuma RM1.00 sahaja tidak ada kos2 lain dikenakan. Namun sungguh malang dan sia-sia sahaja kerja-kerja yang dilakukan oleh orang-orang veteran di MARTS satu ketika dulu, dimana pada hari ini sungguhpun kita tidak perlu membayar cukai barangan namun pihak SIRIM mengenakan bayaran perkhidmatan sebanyak RM60 hingga ke RM180.00

Apa yang perlu dilakukan oleh dua persatuan yang besar ini? Yang satu mengatakan kamilah satu-satunya persatuan yang diiktiraf oleh IARU dan satu lagi mempunyai jumlah ahli yang paling banyak. 

1. Baru-baru ini ada persatuan yang mengemas kini "list"   jenis transceiver yang sudah lapuk itu. Ini satu tindakan yang baik dan harus diberi kepujian. Saya mewakili ham seluruh Negara mengucapkan ribuan terima kasih kepada mereka ini. Pada pendapat penulis adalah lebih baik persatuan berkenaan memohon terus kepada pihak kementerian supaya dihapuskan semua Fees dan mencadangkan hanya yuran RM5 ATAU RM10 sahaja dikenakan bagi perkhidmatan yang diberikan. Alat Komunikasi  tersebut adalah barang kawalan walaupun cukai nya telah dihapuskan namun perlu ada kawalan. Mungkin kita boleh mencadangkan agar dalam borang AP berkenaan di lampirkan salinan AA dan Kad Pengenalan sahaja dan bayaran yang minima sebanyak RM5 /RM10 atau kurang  dari itu, dengan ini ia tidak membebankan pengguna radio amatur. Dan yang paling pelik antenna dan "duplexer" pun kena AP...... 

Orang veteran di MARTS dahulu telah melakukan tugas mereka antaranya membolehkan Radio Amatur menggunakan peralatan Radio Amatur pada Mobile , Mengujudkan Lesen Kelas B, menghapuskan cukai untuk  “Transceiver” . Kita harus berterima kasih kepada mereka ini tampa mereka kita tidak akan kecapi apa yang ada pada hari ini. Dan tak akan ujud Lesen kelas B yang ada pada hari ini. Sekarang adalah masa nya kita buat sesuatu. Persatuan harus memohon di hapuskan cukai kepada ANTENNA, ROTATOR, LINEAR AMP, ATU,   Aksesori Radio Amatur dll.

2. Ada satu  band perlu di pohon untuk “experimental” saperti yang dilakukan oleh Negara-negara di Eropah, Amerika dan lain-lain lagi. Ini penting kerana jika 40 meter dan 80 meter band tidak boleh berhubung maka band yang di pohon itu adalah satu lagi pilihan ianya baik untuk kegunaan ketika bencana untuk perhubungan jarak 500Km ke 1,000KM.   
    Apakah band nya? Jawapan nya 60 meter band.


3. Callsign Allocation perlu diperbetulkan contohnya 9M4 (angka 4) bukanlah untuk repeater atau club station atau untuk alokasi lesen yang baharu atau "special event station" akan tetapi ianya adalah untuk “CALL AREA” maksudnya angka salepas prefix adalah untuk negeri/state ini yang di praktikan oleh negara2 luar.
Nota: Perkara ini telah penulis utarakan kepada pihak berkuasa beberapa tahun yang lalu namun tidak mendapat perhatian sehingga kesaat ini.

4. Fees RM 60 untuk AA harus dihapuskan. Yuran AA kelas A & B perlu dikaji semuala ini kerana di US dan UK Lesen Radio Amatur adalah PERCUMA tak dikenakan apa-apa bayaran.
        Nota: Perkara ini telah penulis utarakan kepada pihak berkuasa beberapa tahun 
            yang lalu namun tidak mendapat  perhatian sehingga kesaat ini.
      
5. Permohonan AA bagi warga-warga asing perlu di permudahkan        Kerana penulis pernah bertanya pada warga-warga asing yang datang dari UK dll. mereka mengatakan sukar bagi mereka 
mendapat AA. Perkara ini perlu mendapat perhatian kerana terdapat berbagai "red tape". 


6. Isu berkaitan Kelas B di beri peluang untuk bekerja di 80M dan 40M band telah di utarakan oleh pihak tertentu sedikit masa  lalu sehingga kini belum selesai.    
Nota: Perkara ini telah penulis utarakan kepada pihak berkuasa pada tahun 2007
            yang lalu namun tidak mendapat  perhatian sehingga kesaat ini.

Perkara diatas perlu mendapat perhatian persatuan-persatuan Radio Amatur yang berpengaruh di Negara kita. Kita harus peka dengan apa yang berlaku di luar sana. Ada banyak perkara yang harus di buat bukan hanya sekadar buat Field Day, Dxing, Fox Hunting, Contesting dan lain-lain lagi…itu semua harus di teruskan tapi jangan lupa perkara-perkara yang besar harus juga di ketengahkan  di pihak pentadbiran persatuan harus ada yang melihat perkara-perkara terkini apa yang berlaku di dunia Radio Amatur. Apa yang harus kita fikirkan  ialah bukanya menyalahkan mana-mana pihak semua kita tidak lari dari kesilapan namun kita harus perbaiki kelemahan yang sedia ada.

Harus ada jawatankuasa tertinggi memikirkan tentang dasar dan polisi dan kemana hala tuju Radio Amatur  negara kita. Apakah kita hanya menunggu apa yang di hidangkan atau kita sendiri yang merencana dengan resepi-resepi yang baru sesuai dengan kehendak zaman dan waktu. Semua persatuan harus ada kesepakatan dalam membendung isu yang berkaitan dengan Polisi Radio Amatur.

Semua kita tahu Radio Amatur bukanlah hobi dijalanan. Ilmu  yang ada di dalam Radio Amatur amat besar nilainya. Sayang dan amat malang jika ada individu mengatakan Radio Amatur ini hanyalah hobi main-main radio.  Penulis menyeru kepada mereka-mereka yang di beri amanah dan yang bertanggung jawab harus bangun…bangun lah dari tidur anda. Janganlah kita hanya pandai menceritakan perkara-perkara begini di kedai-kedai kopi, egroup, Facebook sahaja lakukan lah sesuatu demi kebaikan semua pihak. Ayuh mari kita semua bersatu kearah satu matlamat hentikan lah dengan memberi alasan…ayuh bangunlah lakukan sesuatu dan seterusnya bekerja kearah mendapatkan keputusan dan bukan nya mencari alasan….


Penulis tiada niat untuk menyalahkan sesiapa dalam hal ini. Penulis hanya ingin menyuarakan pendapat, pandangan dan idea kearah kebaikan kita semua. Akhir kata penulis memohon ribuan kemaafan jika penulisan  ini menyinggung perasaan anda. Yang baik itu dari Ilahi yang tidak baik itu adalah kelemahan penulis sendiri......